1920x1080 cmsv2 d3691f58 4954 5860 9979 66a257abe869 9114616

مذاکرات هسته‌ای در پکن، احضار سفرای تروئیکای اروپایی؛عراقچی: گفتگو با آمریکا در شرایط برابر ممکن است

دیپلمات‌های ارشد ایران، روسیه و چین روز جمعه در پکن گرد هم آمدند تا درباره مسائل هسته‌ای ایران گفتگو کنند. همزمان سفرای سه کشور اروپایی در تهـران به وزارت خارجه احضار شدند.

این مذاکرات در شرایطی انجام می‌شود که تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای ایران بار دیگر بالا گرفته است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که نامه‌ای به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران ارسال کرده و پیشنهاد مذاکرات هسته‌ای را داده است. او همچنین هشدار داد که ایران دو راه پیش رو دارد؛ یا از طریق اقدام نظامی با آن برخورد می‌شود یا توافقی صورت می‌گیرد.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران در واکنش به این اظهارات تاکید کرد که تهران با «تهدید» با آمریکا مذاکره نخواهد کرد و به «دستور» واشنگتن برای گفت‌وگو تن نخواهد داد.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران در واکنش به این اظهارات تاکید کرد که تهران تحت فشار و تهدید پای میز مذاکره نخواهد نشست و به خواسته‌های واشنگتن برای از سرگیری گفتگوها تن در نخواهد داد.

او  روز سه‌شنبه ۲۱ اسفند در دیدار با اعضای «مجمع کارآفرینان ایران» اعلام کرد که تهدیدات و دستورات آمریکا برای او قابل قبول نیست و خطاب به ترامپ گفت: «من اصلا نمی‌آیم با تو مذاکره کنم، هر غلطی می‌خواهی بکن.»

تنش‌ها زمانی بالاتر گرفت که این هفته، شش کشور از پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله آمریکا، فرانسه، بریتانیا، یونان، پاناما و کره جنوبی نشستی غیرعلنی درباره برنامه هسته‌ای ایران برگزار کردند. تهران این اقدام را «سوءاستفاده» از جایگاه شورای امنیت توصیف کرد و آن را تلاشی برای افزایش فشارهای بین‌المللی علیه خود دانست.

بیشتر بخوانید  سازمان ملل خواستار تحقیق درباره حمله مرگبار هوایی اسرائیل به ساختمان مسکونی در شمال لبنان شد

ایران در واکنش به این نشست سفرای سه کشور اروپایی در تهران را به وزارت خارجه احضار کرد. تسنیم، خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران نوشت: «در اعتراض به همدستی سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان با آمریکا در سوء استفاده از سازوکار شورای امنیت و برگزاری یک نشست بسته درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران در روز ۲۲ اسفند، سفرای این کشورها از سوی حسنی‌نژاد پیرکوهی مدیرکل صلح و امنیت بین‌الملل به وزارت امور خارجه احضار شدند.»

در ادامه این گزارش آمده است: «برگزاری جلسه بسته شورای امنیت راجع به برنامه هسته‌ای ایران، فاقد هرگونه توجیه فنی و حقوقی است و اقدامی تحریک‌آمیز و سیاسی در راستای رویکردهای یکجانبه و تنش‌زای آمریکا محسوب می‌شود.»

ایران در سال ۲۰۱۵ با آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان به توافقی دست یافت که بر اساس آن، در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی، محدودیت‌هایی بر برنامه هسته‌ای خود را پذیرفت. اما در سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا از این توافق خارج شد.

مذاکرات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه دارد

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران می‌گوید که تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری دارد و «یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که در حال بررسی آن هستیم».

او به روزنامه ایران گفته است: «مذاکرات به صورت غیرمستقیم جریان دارد. کانال سه کشور اروپایی برقرار است. با آقای گروسی و آژانس هسته‌ای همکاری داریم و یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که داریم بررسی می‌کنیم.»

عراقچی با اشاره به میانجیگری اروپایی‌ها در مذاکرات برجام، گفت: «اروپایی‌ها در دور گذشته نقش واسط خوبی ایفا کردند، الان هم می‌توانند ایفا کنند. ما این مذاکرات با اروپایی‌ها را ادامه می‌دهیم و به موازات آن رایزنی‌های نزدیک با روسیه و چین ادامه دارد اما نهایتا آمریکا باید تحریم‌ها را بردارد ولی زمانی وارد مذاکره مستقیم خواهیم شد که از حوزه برابر و فارغ از فشار و تهدید باشیم و مطمئن باشیم که در آن صورت منافع ملی مردم تأمین خواهد شد.»

بیشتر بخوانید  تنش در کاخ سفید؛ رسانه‌های اروپایی دیدار ترامپ و زلنسکی را چگونه پوشش دادند؟ ۳ سناریوی اصلی چیست؟

چین که میزبان مذاکرات سه‌جانبه روز جمعه بود، ابراز امیدواری کرده است که این نشست بتواند شرایط را برای ازسرگیری گفتگوها و مذاکرات هسته‌ای فراهم کند. در این نشست، معاونان وزیر خارجه چین، روسیه و ایران حضور داشتند.

هرچند ایران بارها تاکید کرده که قصد ساخت سلاح هسته‌ای ندارد اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه گذشته هشدار داد که تهران به‌طور «چشمگیری» غنی‌سازی اورانیوم را تا سطح نزدیک به ۹۰ درصد، که برای تولید سلاح هسته‌ای لازم است، افزایش داده است.

ممکن هست که دوست داشته باشید

+ There are no comments

Add yours