معاونان وزرای امور خارجه سه کشور روسیه، چین و ایران که در چارچوب مذاکرات سهجانبه درباره برنامه هستهای ایران در پکن گرد هم آمده بودند، روز جمعه ۱۴ مارس (۲۴ اسفند) خواستار رفع «تمام تحریمهای یکجانبه غیرقانونی» علیه جمهوری اسلامی شدند.
چین، ایران و روسیه روز جمعه، ۱۴ مارس، در جریان مذاکراتی سهجانبه در پکن و پس از درخواست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر مذاکره با ایران و نامه او به علی خامنهای در پکن گرد هم آمده و خواستار لغو تحریمهای اعمالشده علیه تهران شدند.
این درخواست در شرایطی مطرح میشود که دونالد ترامپ، که در سال ۲۰۱۸ و در نخستین دوره ریاستجمهوری خود ایالات متحده را از توافق هستهای خارج کرده بود، پس از بازگشت به قدرت اعلام کرده که آماده گفتوگو با تهران است.
ما جائوشو، معاون وزیر خارجه چین، پس از دیدار با کاظم غریب آبادی و سرگئی الکسویچ ریابکوف همتایان ایرانی و روس خود در بیانیهای مشترک گفت: «سه کشور بر ضرورت لغو تمامی تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی تأکید کردند.»
در بیانیه مشترکی که سه کشور پس از نشست منتشر کردند، آمده است که «طرفین باید برای از بین بردن ریشههایی که موجب اوضاع کنونی شده است، تلاش کرده و فشارها از طریق اعمال تحریمها و تهدید و زور را کنار بگذارند.»
نماینده ایران در این نشست اعلام کرد که برنامههای اتمی ایران «منحصراً برای اهداف صلحآمیز و نه برای تولید سلاح هستهای» است.
نمایندگان سه کشور همچنین خواستهاند «دولتها از هر اقدامی که فعالیت فنی، بیطرفانه و عینی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تضعیف کند» خودداری کنند.
به گفته پکن «گفتوگو و مذاکره تنها گزینهها هستند»
بعدازظهر همان روز، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در نشست با نمایندگان روسیه و ایران خواستار «گفتوگو و «مذاکره» درباره برنامه هستهای ایران شد.
او در این باره گفت: «تحریمهای یکجانبه فقط موجب تشدید تنشها میشود؛ گفتوگو و مذاکره تنها گزینههای ممکن هستند.»
«تحریمهای یکجانبه فقط موجب تشدید تنشها میشود؛ گفتوگو و مذاکره تنها گزینههای ممکن هستند.»
قدرتهای غربی دهههاست که به ایران مظنون هستند که قصد دارد به سلاح هستهای دست یابد. اما ایران این اتهامات را قویا رد کرده و تأکید میکند که برنامه هستهایاش صرفا اهداف غیرنظامی، از جمله تأمین انرژی، دارد.
واکنش ترامپ به نشست پکن
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبهای در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه «رهبران روسیه و ایران به پکن میروند تا در مورد برنامههای هستهای صحبت کنند؟»، گفت: «خوب شاید آنها در مورد برنامههای غیرهستهای صحبت کنند، شاید آنها در مورد کاهش تنش تسلیحات هستهای صحبت میکنند، من در موردش با رئیس جمهور پوتین خیلی صحبت میکردم، اگر انتخابات ۲۰۲۰ تقلب نمیشد، میتوانستیم کاری کنیم.»
تهران «توانایی پاسخگویی» دارد
پس از بازگشت به کاخ سفید، رئیسجمهور جمهوریخواه آمریکا اعلام کرده که آماده گفتوگو با ایران درباره برنامه هستهای این کشور است. او فاش کرد که نامهای در این زمینه به مقامات ایرانی نوشته، اما همزمان تهدید به اقدام نظامی در صورت امتناع تهران کرد.
علی خامنهای، رهبر ایران نیز چند بار موضوع مذاکره با آمریکا را رد کرده و مذاکره برای طرف مقابل را راهی برای طرح «توقعات جدید» از جمله موضوعات موشکی و منطقهای دانست.
وی روز چهارشنبه در واکنش به تهدید به اقدام نظامی آمریکا اعلام کرد که «این تهدید، اقدامی نابخردانه است.» او تأکید کرد که تهران «توانایی پاسخگویی» به هرگونه تهدیدی را دارد.
با این حال، به نظر میرسد که مشارکت ایران در مذاکرات با چین و روسیه برای ترغیب ایالات متحده برای لغو تحریمها در تضاد با موضع او باشد.
تحریمهای جدید آمریکا به معنای «ریاکاری» است
دولت آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که تحریمهای جدیدی را علیه محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران و همچنین چندین سازمان و کشتی که به دور زدن تحریمهای بینالمللی علیه نفت ایران متهم شدهاند، اعمال کرده است.
این اقدام روز جمعه با واکنش شدید تهران روبهرو شد و واشنگتن را به «ریاکاری» متهم کرد.
دولت ترامپ ماه گذشته نیز مجموعهای از اقدامات تحریمی را علیه افراد، شرکتها و کشتیهایی که متهم به نقض تحریمهای نفتی ایران بودند، اعلام کرده بود.
عباس عراقچی، رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، اواخر فوریه هرگونه «مذاکره مستقیم» با ایالات متحده را در شرایط کنونی رد کرده بود. او در مصاحبهای که روز پنجشنبه در روزنامه رسمی دولت منتشر شد، گفت: «آمریکا باید تحریم ها را لغو کند. زمانی وارد مذاکره مستقیم میشویم که در شرایطی برابر و عاری از فشار و تهدید باشیم.»
+ There are no comments
Add yours